1. verdenskrig er også kaldt for en skyttegravskrig, da man gravede disse skyttegrave og lå og skød mod hinanden og man erobrede kun en brøkdel land hver gang man vandt en krig ved fronten. Tyskerne planlagde at gå gennem Belgien, Nordfrankrig for så at ende i Paris, men franskmændene og englænderne lavede et modangreb ved Marne, og der blev tyskerne slået tilbage.Fronten lå i fire år ved den schweiziske grænse og Kanalen, og der blev aldrig rykket meget på, hvor krigen foregik.
Samtidig kæmpede tyskerne også mod Rusland som trængte ind i Østpreussen. Selvom russerne var mange flere, så vandt tyskerne, fordi russerne var dårligt organiseret og dårligt udrustet. Dette var slaget ved Tannenberg.
Rusland trængte ind i Østrig-Ungarn og Serbien hjalp med at smide østrigerne ud af landet, men så kom Tyskland Østrig-Ungarn til undsætning og russerne blev slået tilbage og Tyskland besatte Serbien.
Tyrkiet går ind på Tyskland og Østrig-Ungarns side og det resulterer i, at England sender en masse militær til Istanbul, men dette bliver en fiasko, og det er Winston Churchill, Englands Marineminister, som må tage ansvaret for dette nederlag og endte med at gå.
Italien går ind i krigen på ententemagternes side i 1915, men det bliver ikke en succes, da de hurtigt bliver slået tilbage af østrigerne.

Krigen var også præget af, at forsvaret var stærkere end angrebet, så det gjorde at krigen stod meget stille.
Maskingeværet blev et afgørende våben for krigen, og de fleste angreb startede med at massivt artilleriangreb(et stort bombe angbreb) efterfulgt af tusind soldater som stormer frem. Det kostede mange liv at erobre få kilometer land.
Giftgas var noget nyt som tyskerne begyndte at bruge, som var tungere end luft og faldt ned i skyttegravene, men det blev risikabelt pga. vind og vejr, og man senere udviklede gasmasker.

I 1916 der satte tyskerne et stort angreb ind mod Frankrig i området Verdun.
Men efter 10 måneder blev angrebet afvist af englændere og franskmænd. Der døde 2 mio. mand.
Den tyske front blev skubbet 10 km tilbage.

I slutningen af 1917 der gik Rusland ud af krigen pga. en revolution af kommunisterne under ledelse af Lenin.
I 1917 der begyndte franskmændene af miste kampmoralen, og samtidig udråbte tyskerne "ubådskrig" omkring England, og dette fik englædnerne til at mærke hungersnøden.
Men da USA trådte ind i krigen i 1917, fordi at ubådkrigen gik ud over deres flåde og handlen med England blev afbrudt. Dette skulle afgøre krigen, men det tog et år at optræne en hær på en mio. mænd som først ankom i 1918.
Der gik kun tre måneder efter deres indtræden i krigen, og det var fordi, at de var friske og havde en masse forsyninger med og god kampgejst.
Den tyske hær blev skubbet tilbage i Tyskland i 1918 hen over sommerens forløb.Samtidig blev kampvognen benyttet af englænderne, som var det eneste der kunne modstå maskingeværets artilleri. I september ville den tyske hærledelse have sin regering til at bede om våbenstilstand og Østrig-Ungarn og Tyrkiet giver op. Dette trådte i kraft den 11-11 kl.11.
skyttegravskrigen1. verdenskrig - fredstraktaten